Auteur Topic: Het DF kookboek  (gelezen 52260 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Voor de mensen met een moestuin is het dé moment van de nieuwe aardappelen...
« Reactie #60 Gepost op: januari 29, 2009, 14:59:11 pm »
Bericht door: els op Juni 27, 2008, 11:41:01
Voor de mensen met een moestuin is het dé moment van de nieuwe aardappelen...

Mijn vader heeft een eigen recept : nief pattatten mé sjalunnekes (ofte ajoeënpèppekes)

in AN : gebakken aardappeltjes met pijpajuin   :lol:

In de veronderstelling dat de aardappelen al uit de grond gehaald zijn :
de aardappelen worden niet geschild maar 'gekrabt' en vervolgens gekookt (zout naar smaak toevoegen). Volledig laten afkoelen (moet dus ruim op voorhand).

Aardappeltjes in stukjes bakken in de pan (boter, bakboter, olie ... naar eigen smaak) op een niet te hevig vuur.
Ondertussen de pijpajuintjes erbij snijden (wij gebruiken eigenlijk het loof van gewone uien  :mrgreen:)
Voorzichtig omroeren en MELK toevoegen.

Lekker ... écht lekker  :lol: :lol: :lol:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Het DF kookboek
« Reactie #61 Gepost op: januari 29, 2009, 14:59:32 pm »
Bericht door: Copin op Juni 27, 2008, 11:52:43
Luc, kan je bij je gerechten de capaciteit zetten?? voor hoeveel personen??

Merciekes

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Pasta met heilbot
« Reactie #62 Gepost op: januari 29, 2009, 15:00:21 pm »
Bericht door: biegel op Juli 01, 2008, 04:55:47
benodigdheden voor een goeie grote eter  :thumbsup:

200 gram volkorenpasta (of andere naar smaak natuurlijk  :wink:)
120 gram gerookte heilbot
half busseltje pijpajuintjes
teentje knoflook
4 artisjokharten uit blik (voor het gemak  :mrgreen:)
olijfolie naar smaak (ik had er met citroen en basilicumsmaak genomen)

stoof de fijngesnipperde pijpajuintjes glazig in de olijfolie, voeg de gesnipperde look toe
snij de gerookte heilbot in reepjes van een 1,5 cm en voeg toe
laat op zacht vuurtje wat gaar stoven
snijd ondertussen de uitgelekte artisjokharten in stukken en voeg ze eveneens toe aan het mengsel
roer regelmatig om
bijkruiden met peper, half bouillonblokje van tuinkruiden, oppassen want de heilbot is al zout!

ondertussen is de pasta naar smaak gekookt, saus onder de pasta mengen en een tijdje laten "trekken"
het smaakt veel lekkerder dan het ruikt, want de heilbot heeft wel een doordringende geur (vond ik toch)

ik kook voor mijn man altijd zo'n 200 gram pasta, in een taverne krijg je zo'n 125 gram pp, in onze "stam"taverne krijgt hij ook altijd tegen de 200 gram...

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Pasta met pangasius en tomaten
« Reactie #63 Gepost op: januari 29, 2009, 15:00:40 pm »
Bericht door: biegel op Juli 01, 2008, 05:03:00
Pasta met pangasius en tomaten

nodig voor een goeie eter
1 pangasiusfilet
150-200 gram pasta naar keuze
1 grote of 2 kleine uien
1 teen knoflook
2-3 gepelde tomaten (vers of uit blik)
klein blikje champignons of verse
olijfolie naar smaak (citroen, look, basilicum, ...)

snipper de ui en de look fijn en stoof hem aan in olijfolie naar smaak
voeg de in blokjes gesneden vis toe en laat meebakken op zacht vuur
doe de champignons erbij (zo uit het blik of anders moet je ze eerst wel apart opbakken)
doe de tomaten erbij
laat wat inkoken
bouillonblokje van vis bijvoegen, peper, pili pili en cayennepeper als je het graag pikanter hebt

pasta koken, afgieten en saus onderroeren, laten trekken en opdienen

eventueel afwerken met vers geraspte parmezaanse kaas

smakelijk!

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Hollandse Koude Aardappelschotel
« Reactie #64 Gepost op: januari 29, 2009, 15:01:12 pm »
Bericht door: biegel op Juli 01, 2008, 05:10:23
Hollandse Koude Aardappelschotel

Aardappelen
Ananas uit blik
Ajuin
Look
Mayonaise
Hardgekookte eieren
Hesp
Asperges uit blik/glas
Sla-witloof-komkommer

Kook de aardappelen gaar en plet ze zoals je puree wil maken. Beetje laten afkoelen. Doe er sap van de ananas uit het blik bij. Voeg ook fijngesnipperde ajuin bij en teentje look (dat naar smaak). Gooi er een goei kwak mayonaise bij onder (of een lepeltje  :wink:). Maak het geheel zo smeuiig. Zet effe in de koelkast.
Neem een plat bord of grotere schotel en leg in het midden de aardappelsla, rondom kan je sla leggen, witlof, komkommer, schijfjes tomaat, ...
Op de aardappelsla leg je schijfjes ananas en op elke schijf leg je de helft van een hardgekookt eitje.
Je maakt ook hespenrolletjes van de hesp en de asperges en die kan je ook nog wel ergens kwijt op de schotel!
Dit zet je allemaal effe fris weg en haal je voor d'n dag als je visite aangekomen is.
Je probeert voor iedere gast een schijf ananas + ei + hespenrolletje te voorzien, maar die kan je natuurlijk ook apart nog achter de hand houden hé  :thumbsup:

Heel lekker, heb ik gisterenavond nog eens gemaakt, voor ons 2, maar dan zonder al het versierselwerk, gewoon de aardappelsla en de rest heeft elk zelf op z'n bordje genomen  :headbang:

De aardappelsla heeft een verrassend frisse smaak en je kan niet direct "raden" vanwaar de smaken komen  :thumbsup:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Tuinbonen met balletjes, aardappeltjes en kerstomaatjes
« Reactie #65 Gepost op: januari 29, 2009, 15:01:34 pm »
tuinbonen met balletjes, aardappeltjes en kerstomaatjes

voor 3 grote porties

500 gram rundsgehakt (americain) - 2 koffielepels mosterd - 2 uien - 500 gr sperzieboontjes - 4 grote aardappelen (ong 500 gram) - 300 ml water - smeltkaas (ik had 2 blokskes La Vache qui Rit, omdat ik geen light in huis had, normaal moet het van Philadelphia Light zijn, 4 lepels geloof ik) - 2 eetlepels olijfolie - bouillonblokje van kip - peper en zout - 300 gram kerstomaatjes of een 6-tal mini-tomaatjes

het gehakt mengen met 1 fijngesnipperde niet te grote ui en de 2 koffielepels mosterd, peper en zout, balletjes van rollen

neem direct een groot genoege pan!

balletjes een 10 minuutjes bakken in 2 el olijfolie, uit de pan halen en laten uitlekken op keukenrol

de overige ui bakken in het braadvet, daar de in stukken gesneden boontjes en in blokjes gesneden aardappelen (rauw dus) aan toevoegen, een paar minuten roerbakken

voeg dan 300 ml water doe, doe het deksel op de pan en laat stoven, doe het bouillonblokje van kip erbij en peper naar smaak

na een 10-15-tal minuten voeg je de balletjes terug bij evenals de kerstomaatjes (of de minitomaatjes in stukken), doe ook de smeltkaas erbij en roer die eronder

laat alles extra heet worden en dien op

Smakelijk

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Brocolie hutspot (2 persoons)
« Reactie #66 Gepost op: januari 29, 2009, 15:01:52 pm »
Bericht door: Xtreme Taz op Augustus 22, 2008, 11:32:36
Brocolie hutspot (2 persoons)

Nodig: 1 brocolie (vers), 6 grote aardappelen, 500 gr gemengd gehakt. 2 ketels, 1 tefalpan en een stamper.

Schil de aardappelen en snij ze in kleinere stukjes (dit versneld de kooktijd). Doe met een laag water in een ketel en zet aan de kook.
Snij de brocolie in roosjes. Doe met een laagje water in een ketel en zet aan de kook.
Neem de tefalpan, doe het gehakt erin, laat bakken en ondertussen prakken met een vork zodat je kleine stukjes gehakt krijgt.

Als de aardappelen en brocolie gaar zijn, afgieten en bij elkaar in 1 ketel gieten. Doe ook het gehakt erbij. Met de stamper goed fijn stampen.

Smakelijk

Naar eigen smaak kan je ook nog het geheel in een ovenschaal doen, parmezaan erover en in de oven zetten.
Of je maakt er een lekker sausje/jus bij.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Kippesoep (4liter)
« Reactie #67 Gepost op: januari 29, 2009, 15:02:09 pm »
Bericht door: Xtreme Taz op Augustus 22, 2008, 11:37:16
Kippesoep (4liter)

4 liter kipbouillon (ik gebruik de potten bouillon van Sublimix, deze is voor iedereen ook mensen die suiker of glucoseallergie hebben, is ook zoutloos)
2 grote kipfilet
Alles in een ketel en even laten koken.

Kipfilet eruit halen. De helft in heel kleine stukjes snijden en terug in de soep doen, engelhaar(vermicelli) erbij en klaar.

Smakelijk

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Kipragout (3 personen)
« Reactie #68 Gepost op: januari 29, 2009, 15:02:26 pm »
Bericht door: Xtreme Taz op Augustus 22, 2008, 11:47:10
Kipragout (3 personen)

1 grote gekookte kipfilet, bakje champignons,+- 200 gr boter, +- 2 liter kipbouillon, +- 4 grote eetlepels bloem, 250 gr gehakt (naar keuze)

Rol van het gehakt kleine ballekes en zet ze in een ketel water te koken
Snij de champignons in schijfkes en zet ze in de bouillon te koken
Snij de kipfilet in kleine stukjes
Als de ballekes en de champignons gaar zijn ze met een schuimlepel uithalen en op een bord leggen.
In een ketel smelt je de boter, bij de gesmolten boter voeg je de bloem, goed roeren met een garde.
Bij de boter en de bloem voeg je nu heel langzaam de bouillon tot je de gewenste dikte van saus hebt.
Hierbij voeg je de kipfilet, champignons en de gehaktballetjes, omroeren, klaar.

Smakelijk

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Kipragout (3 personen)
« Reactie #69 Gepost op: januari 29, 2009, 15:03:50 pm »
Bericht door: biegel op Augustus 23, 2008, 04:48:23
Citaat van: Xtreme Taz op Augustus 22, 2008, 11:37:16
Kippesoep (4liter)

4 liter kipbouillon (ik gebruik de potten bouillon van Sublimix, deze is voor iedereen ook mensen die suiker of glucoseallergie hebben, is ook zoutloos)
2 grote kipfilet
Alles in een ketel en even laten koken.

Kipfilet eruit halen. De helft in heel kleine stukjes snijden en terug in de soep doen, engelhaar(vermicelli) erbij en klaar.

Smakelijk

zo doe ik het ook, heb je magere kippensoep
ik pleur er wel een aantal soepgroenten bij: wortelen, ui, selder, prei, eventueel zelfs tomaatjes: berelekker!
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2009, 15:06:45 pm door Hans »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Kipragout (3 personen)
« Reactie #70 Gepost op: januari 29, 2009, 15:04:49 pm »
Bericht door: Xtreme Taz op Augustus 23, 2008, 04:50:34
Ik doe vooral, makkelijk en snel koken :thumbsup:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Het DF kookboek
« Reactie #71 Gepost op: januari 29, 2009, 15:09:42 pm »
Bericht door: biegel op Augustus 23, 2008, 04:52:42
Citaat van: Xtreme Taz op Augustus 23, 2008, 04:50:34
Ik doe vooral, makkelijk en snel koken :thumbsup:

ze verkopen ook gesneden groenten hé  :ssst: :ssst: :eehm: :eehm:

die ragout maak ik ook al zo, alleen zit ik die paddestoelen te bakken, dat koken lijkt me inderdaad beter  :thumbsup:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Het DF kookboek
« Reactie #72 Gepost op: januari 29, 2009, 15:10:25 pm »
Bericht door: Xtreme Taz op Augustus 23, 2008, 05:39:32
Citaat van: biegel op Augustus 23, 2008, 04:52:42
ze verkopen ook gesneden groenten hé  :ssst: :ssst: :eehm: :eehm:

Ik wil nooit stukjes in mijn soep, dus alles wordt fijn gemixt hier (behalve het vlees en de vermicelli), bij kippesoep zou ik dan met een schuimspaan weer alles eruit moeten halen (duurt te lang) :hm:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Het DF kookboek
« Reactie #73 Gepost op: januari 29, 2009, 15:11:52 pm »
Bericht door: biegel op Augustus 24, 2008, 10:20:11
Citaat van: Xtreme Taz op Augustus 23, 2008, 05:39:32
Citaat van: biegel op Augustus 23, 2008, 04:52:42
ze verkopen ook gesneden groenten hé  :ssst: :ssst: :eehm: :eehm:

Ik wil nooit stukjes in mijn soep, dus alles wordt fijn gemixt hier (behalve het vlees en de vermicelli), bij kippesoep zou ik dan met een schuimspaan weer alles eruit moeten halen (duurt te lang) :hm:

aha, jij houdt dus van gemixte soepen? daar ben ik ook een expert in  :headbang:

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Zomerse courgettensoep (gemixt, speciaal voor X-Treme Taz)
« Reactie #74 Gepost op: januari 29, 2009, 15:12:15 pm »
Bericht door: biegel op Augustus 24, 2008, 10:27:06
zomerse courgettensoep (gemixt, speciaal voor X-Treme Taz)

nodig voor een grote kastrol soep  :thumbsup::
2 uien - 2 teentjes look (of naar smaak/goesting) - 1 courgette (of een stuk van een 15 cm van zo'n tuinexemplaar, je weet wel) - 2à3 grote wortelen - een halve komkommer - heb je nog wat overschot van rauwe bloemkool of brocolli kan je er die roosjes ook bijdoen - gepelde tomaten of verse tomaten (ook naar smaak/goesting) - bouillonblokjes kip en tuinkruiden - peper - bieslook/peterselie

alle groenten snijden, mag redelijk grof zijn vermits het toch gemixt wordt
opzetten in water zodat ze nèt onderstaan
aan de kook brengen en dan op zacht vuur een hele tijd laten pruttelen
bouillonblokjes naar smaak er bij, eventueel nog wat zout (ik gebruik voor zoiets altijd grof zeezout)
peper naar smaak
tomaten naar smaak, ofwel gepelde ofwel dus verse die je eerst pelt en dan erbij pleurt
ofwel tomatensap uit een fles/karton, is ook best lekker  :headbang:
dan gaat de mixer er in zodat je een fijne massa bekomt
dan ga je verder aanlengen met water tot de soep aan de gewenste dikte komt
heb je graag pittige "rode" soep, kan je er nog tomatenpuree bijvoegen
afwerken doe ik dan met (gedroogde) peterselie en bieslook

brouwselsoep noemen we het ook nogal eens, omdat er zoveel verschillende soorten groenten inzitten

hou je van paprika in de soep kan je die er ook nog bijdoen, net zoals knolselder

 


SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal