Auteur Topic: Het DF kookboek  (gelezen 52258 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Mag het ook iets heel eenvoudigs zijn?
« Reactie #45 Gepost op: januari 29, 2009, 14:50:00 pm »


Voor een snelle maar overheerlijke hap:

- plakjes gerookte zalm
- kruidenboter
- mozarella
- stokbrood

1. Snij het stokbrood in stukjes van ca. 5 à 10 cm, en snij elk stukje vervolgens in twee in de lengte.
2. Laat de mozarella uitlekken en snijd in schijfjes.
3. Besmeer het stokbrood met de kruidenboter.
4. Beleg elk stukje met gerookte zalm en een schijfje mozarella
5. Leg de broodjes in een voorverwarmde oven op 220° tot de kaas begint te smelten.

Smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:42:06 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Gevulde courgettes
« Reactie #46 Gepost op: januari 29, 2009, 14:53:23 pm »
Bericht door: biegel op Oktober 17, 2007, 05:34:58
gevulde courgettes

per persoon 1 courgette (liefst een mooie rechte, niet te dik)
250 gram gehakt (voor 2 personen)



saus:
ui - look - tomaten - champignons - worteltjes

maak eerst de saus:
stoof de fijngesneden ui en look glazig en voeg de tomaten (uit blik of vers) toe
voeg worteltjes en champignons toe (dit kan je er ook uitlaten)
kruid de saus met bouillonblokje van Knorr tuinkruiden èn kip, peper, basilicum, oregano, marjolein (die kruiden als je dat graag hebt natuurlijk)
voeg wel een blaadje laurier toe: maakt de saus zachter van smaak
laat inkoken gedurende een uurke
als ze nog te dun is kan je nog tomatenpuree toevoegen



dan de courgette:
snijd de toppekes er af en snijd ze in twee



leg ze in een ovenschotel, net niet onder water en voeg zout toe



kook ze in de microgolf gedurende een minuutje of 5-6 op 800 watt

haal ze uit het water (pas op  :bang: ze zijn heet  :mrgreen:)



hol ze voorzichtig uit met een lepeltje of met zo'n ding om appelbollekes te maken
het uitgeholde vruchtvlees snij je fijn kapot en gooi je bij in de saus



bak het gehakt rul en kruid goed met peper, zout, nootmuskaat




vul de courgettes met het gehakt, leg ze terug in de ovenschotel en overgiet ze met de ondertussen ingekookte tomatensaus





dan alles de oven in, op een 150°C als alles nog warm was, op 180°C als je alles al van op voorhand had klaargemaakt en terug warm moet worden
Een 10-tal minuten voor het klaar is leg je er mozarella in schijven op en laat die smelten onder de grill, of je gebruikt andere zachte kaas...

hier op mijn foto's zal je geen mozarella zien want die was natuurlijk op  :roll:

Dit eet je zo, zonder aardappelen of pasta of rijst: een heerlijk Montignac-gerecht  :winkthumb:





Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Spinazie op z'n biegels
« Reactie #47 Gepost op: januari 29, 2009, 14:53:52 pm »
Bericht door: biegel op Februari 13, 2008, 10:57:07
spinazie op z'n biegels

smelt wat boter
stoof een grofgesneden dikke ajuin en een teentje look glazig
voeg verse of diepgevroren spinazie bij en stoof gaar
voeg bouillonblokje bij van tuinkruiden, peper, nootmuskaat, azijn (alles naar smaak)
giet een blik of bokaal witte boontjes af en spoel goed af met koud water
voeg de boontjes bij de spinazie
warm alles terug goed op

heerlijk bij gekookte aardappeltjes, vis en een hardgekookt eitje

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Aardappelschotel op z'n biegels (2 pers)
« Reactie #48 Gepost op: januari 29, 2009, 14:54:31 pm »
Bericht door: biegel op Februari 15, 2008, 11:48:01

aardappelschotel op z'n biegels (2 pers)

maak eerst een dikke tomatensaus
bak 250 gr rundergehakt rul en voeg 100 gr spekblokjes toe, zet even aan de kant
stoof een grofgesneden ajuin samen met fijngesneden look glazig
voeg hierbij 2 grofgesneden wortels, een courgette in blokjes, champignons (ev uit blik), 2 blikken gepelde tomaten van 400 gram en 2 kl doosjes tomatenpure (eventueel kan je nog paprika toevoegen)
kruiden met bouillonblokjes van kip, peper, paprikapoeder en een laurierblad
laten inkoken (een uur of 2 laten pruttelen, dan is de saus heerlijk)

aardappelen koken (hoeveelheid naargelang je opkrijgt hé  :mrgreen:) en in kleine stukken snijden

melksaus maken en verse parmezaanse kaas toevoegen

ovenschotel nemen en onderaan de aardappelblokjes leggen
overgieten met de tomatensaus
hierop een goeie laag melksaus gieten
de oven in en alles terug goed heet laten worden
10 minuten voor tijd de mozarella op de kaas leggen en laten smelten

opdienen en oppassen dat je je mond niet verbrandt

heel lekker!

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Varkenshaasje (of gebraad) met appeltjes en calvados
« Reactie #49 Gepost op: januari 29, 2009, 14:55:00 pm »
Bericht door: boelleke op Maart 11, 2008, 12:08:08
op vraag van ....
varkenshaasje (of gebraad) met appeltjes en calvados

bruin het vlees, doe er een scheut calcados over en voeg ui en plakjes appel toe
laat stoven op een zacht vuurtje (eventueel af en toe een beetje water toevoegen zodat het niet aanbrandt)

lekker echt lekker :occasion14:

laat eens weten of het gesmaakt heeft

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Chinese kool met kip 2 p
« Reactie #50 Gepost op: januari 29, 2009, 14:55:18 pm »
Bericht door: Luc op April 12, 2008, 05:05:18
Chinese kool met kip 2 p

"200 gram kipfilet
3 wortelen
500 gram chinese kool
1 eetlepel kerriepoeder"

"snij de kipfilet en wortelen in reepjes
roerbak de kip en de groenten in een wok of tefalpan
bestrooi met de kerriepoeder
voeg de chinese kool toe
laat meebakken tot alles door en door warm is"

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Couscous op professionele wijze
« Reactie #51 Gepost op: januari 29, 2009, 14:55:44 pm »
Bericht door: Luc op April 12, 2008, 05:10:05
Met dank aan Luna, mijn Albanese vriendin die lang in een Grieks restaurantje (in Brussel) werkte. Dit was hoe zij in het restaurant de couscous bereidde.

Couscous op professionele wijze

Kokend water voorzien
1 ui
1 el olie
1/2 kl look
peper / muskaatnoot
geconcentreert tomaat
1 kl suiker
groentemengeling (thuis = blik macedoin, profesioneel = vers)
2 à 3 bouillonblokjes
sterk kruid zoals tabasco

kokend water vorzien
Alle stappen met pot op het vuur tot het anders is aangegeven
uien & look raspen (niet snipperen)
uien & look stoven in de olie tot het geheel een papje wordt
bouillon verkruimelen & toevoegen
kruiden toevoegen
tomaat toevoegen
kokend water toevoegen
goed mengelen tot al de bouillon echt opgelost is
groentenmengeling toevoegen
koken gedurende ongeveer tien minuten
op smaak brengen bouillon en kruiden
een grote koffiekop couscous toevoegen en blijven roeren
koken tot de couscous het vocht begint op te nemen
vuur doven en couscous kans geven te zwellen

Verstandig:

Maak veel bouillon - vocht zoals aangeven in een grote pot
Doe een deel van het vocht in een andere pot
voeg de couscous toe
zodra je merkt dat je couscous te droog wordt, doe je nog bouillonvocht bij de couscous

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Re:Het DF kookboek
« Reactie #52 Gepost op: januari 29, 2009, 14:56:22 pm »
Bericht door: Luc op April 12, 2008, 05:13:58
Al mijn recepten bewaar ik in een programma dat Carta heet en gratis kan gedownload worden via deze link:
http://carta.verbi.nl/?referer=Carta162

Na installatie, kan je het programma op een usb - stick plaatsen en draait het zelfstandig vanop die usb - stick. Is makkelijk als je bij vrienden en familie op bezoek bent en je een recept wilt uitproberen of uitwisselen. Je moet alleen je usb - stick op hun computer inpluggen en zonder problemen kan je aan je recepten.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Pannenkoekjes van oud brood
« Reactie #53 Gepost op: januari 29, 2009, 14:56:47 pm »
Bericht door: Moozer op April 27, 2008, 02:55:44
Pannenkoekjes van oud brood:

brood weken in melk, vanillebloem erbij, een ei, beetje olie en mengen tot een papje en dit bakken in de pan. Eten met suiker of confituur.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Aperitief met limoncello
« Reactie #54 Gepost op: januari 29, 2009, 14:57:04 pm »
Bericht door: biegel op April 28, 2008, 06:28:38
aperitief met limoncello

1/4 glas limoncello
goeie scheut citroensap
half flesje soda

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Feestavond idee
« Reactie #55 Gepost op: januari 29, 2009, 14:57:26 pm »
Bericht door: Luc op Mei 07, 2008, 09:18:03
Feestavond idee

Vorige zaterdag heb ik een tapas avond verzorgd voor een vriendin van ons. Ik bood volgende gerechten aan.

Thaise kippensoep
Couscous op professionele wijze, waaraan ik varkensstoofvlees had toegevoegd
Eénpansschotel van aardappelen, wortelen en kalfsblanket
Eénpansschotel van aardappelen, witloof, hesp en kaas
Eénpansschotel kip curry met rijst
Scampi's in kruidenkaassaus met tagiatelli
Frangipane taart

De format is een groot succes geworden.

Kies een aantal doordeweekse gerechten die relatief vlug klaar zijn en bied die aan in de loop van de feestavond. Zorg wel voor een speciaal gerechtje als inleiding.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Eenpansschotel van aardappelen, witloof, hesp en kaas
« Reactie #56 Gepost op: januari 29, 2009, 14:57:49 pm »
Bericht door: Luc op Mei 07, 2008, 09:20:29
Eenpansschotel van aardappelen, witloof, hesp en kaas

1 kg aardappelen
1 kg witloof
500 g hesp
250 g gemalen kaas

kook de aardappelen.
snipper en kook de witloof
snipper de hesp
pureer de aardappelen
meng alle ingrediënten onder elkaar.
wrijf de ovenschotel in met olie
breng de ingrediënten in de ovenschotel
plaats in de oven gedurende 30 minuten op 250 graden

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Scampi's met kruidenkaas
« Reactie #57 Gepost op: januari 29, 2009, 14:58:09 pm »
Bericht door: Luc op Mei 07, 2008, 09:21:52
Scampi's met kruidenkaas

24 scampi's
250 g champignons
1 grote sjalot
150 ml koffiemelk
1 doosje look en fijne boursin
100 ml sherry dry
150 g boter
peterselie
stokbroodje

verwarm de helft van de boter, bak daarin de gepelde scampi samen de fijngehakte sjalot gedurende 3 minuten
blus met sherry
verhit de rest van de boter, de cahmpignongs en kruid met peper
voeg de koffiemelk, de boursin en de scampi toe, meng voorzichtig met de menglepel
garneer met fijngehakte peterselie
schik op elk bord 6 scampi en doen warm op met een stokbroodje

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Frangipane taart
« Reactie #58 Gepost op: januari 29, 2009, 14:58:28 pm »
Bericht door: Luc op Mei 07, 2008, 09:22:52
Frangipane taart

100 g boter op kamertemperatuur
120 g amandelpoeder
120 g kristalsuiker
2 eieren
1 eetl bruine rum of amaretto
1 zakje vanillesuiker
2 rollen bladerdeeg (kant en klaar te koop)
vetstof en bloem
1 ei + 2 el water

suikerglazuur:
125 g bloemsuiker

meng met de kloppers van de mixer in een mengkom amandelpoeder, suiker, boter en 2 eieren tot een smeuïge massa (frangipane)
meng er de rum en de vanillesuiker onder
leg een vel bladerdeegin een ingevette en beboterde taartvorm
prik enkele gaatjes in het deeg
schep de frangipane in het midden van het deeg
snijd een iets kleinere cirkel (zonder rand) uit het tweede vel bladerdeeg en leg dat bovenop de frangipanevulling
klop 1 ei los en met 2 el water
bestrijk de bovenste deeglaag met dat mengsel
plooi de rand (van de onderste laag deeg) erover, zodat de taart gesloten is
druk de randen aan
maak een gaatje in het midden van het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen
bak gedurende ééN KWARTIER in een voorverwarmde over van 200-220 °C
laat ze nadien nog een twintigtal min bakken op 175°C, tot de frangipane mooi goudbruin en gaar is
ontvorm, bestrijk met een laagje suiker glazuur en laat akoelen op taartrooster

suikerglazuur: De poedersuiker zeven en vermengen met water tot het glimmend is en als een lint van de lepel afloopt. Is de glazuur te dun dan nog wat bloemsuiker doorroeren

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Thaise Kippensoep (apero soep)
« Reactie #59 Gepost op: januari 29, 2009, 14:58:51 pm »
Bericht door: Luc op Mei 07, 2008, 09:24:34
Thaise Kippensoep (apero soep)

1 chillipeper of een weinig harisha
4 teentjes gehakte knoflook
1/2 bond soepprei (2 stalen)
1,5 l kippenbouillon (3 kbbl)
8 dl kokosmelk
250 g kippenfilet of kalkoenfilet
4 el vissaus of oestersaus
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 klontje suiker
150 g diepvrieserwtjes
pezo, cayenne

prei fijn snijden
verhit de olie in een soeppan
stoof de prei en knoflook
roer de bouillon en de kokosmelk door en breng aan de kook
voeg de kip (kalkoen) vissaus, gember en suiker toe
Dek de pan af en laat alles nog 10 minuten pruttelen onder af en toe roeren tot de kip gaar is
verwijder de kip (kalkoen) en mix de soep
versnipper de kip (kalkoen)
voeg het vlees, de diepvrieserwtjes toe
laat nog 5 minuten koken

 


SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal