Auteur Topic: Het DF kookboek  (gelezen 52926 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Het DF kookboek
« Gepost op: januari 29, 2009, 14:07:38 pm »


Iedereen kan hier zijn/haar receptjes posten en anderen kunnen er misschien iets van opsteken en een keer uitproberen...


WOK 'ZWARTE PEPER'

Ingedienten
- 1 courgette
- verse wortelen
- verse champignons
- look
- kipfilet
- sojasaus (eventueel van Amoy)
- saus black pepper/zwarte peper (van Amoy)
- archide olie
- mie / noodles
- peper
- zout



Recept
01. Breng wat water aan de kook (voor de mie)
02. Neem een klein stukje look. Haal het hartje eruit, dit gebruiken we niet... Snij de look zo klein en fijn mogelijk
03. Snij de champignons in schijfjes
04. Snij de courgette in lange reepjes. Ook hier gebruiken we het hart (midden) niet
05. Snij de wortels in lange dunne reepjes
06. Snij de kipfilet in blokjes
07. Breng Archide olie in de wokpan zodat nét de bodem bedekt is
08. Doe de look in de wokpan
09. Doe eventjes later ook de kippenblokjes in de wok
10. Voeg een snuifje peper en een beetje zout toe
11. Eventjes later doe je ook de wortelen in de wok. Zorg dat de kip niet beneden blijft liggen of aanbakt
12. Laat de worteltjes even vergaren met de kip
13. Doe er vervolgens ook de champignons en courgettereepjes erbij
14. Daarna doe je ook sojasaus in de wok (2 keer snel de wok rond, niet té veel)
15. Giet de mie af en voeg het toe in de wokpan
16. Doe dan de zwarte peper saus erbij en goed mengen
17. De wok nog eventjes op het vuur laten staan, zodat de saus kan ‘dikken’
18. Je kan ook fijn gesneden koriander toevoegen (dit is een optie)
19. Afwerken kan je met gebakken uitjes (dit is een optie)

Zwarte peper saus van AMOY (Delhaize - Colruyt)



Gebakken uitjes van GO-TAN (GB)




*edit* RECEPT MET FOTO'S

01. Breng wat water aan de kook (voor de mie)


02. Neem een klein stukje look. Haal het hartje eruit, dit gebruiken we niet... Snij de look zo klein en fijn mogelijk

03. Snij de champignons in schijfjes

04. Snij de courgette in lange reepjes. Ook hier gebruiken we het hart (midden) niet

05. Snij de wortels in lange dunne reepjes



06. Snij de kipfilet in blokjes
 
07. Breng Archide olie in de wokpan zodat nét de bodem bedekt is

08. Doe de look in de wokpan



09. Doe eventjes later ook de kippenblokjes in de wok



10. Voeg een snuifje peper en een beetje zout toe
 
11. Eventjes later doe je ook de wortelen in de wok. Zorg dat de kip niet beneden blijft liggen of aanbakt

12. Laat de worteltjes even vergaren met de kip

13. Doe er vervolgens ook de champignons en courgettereepjes erbij



14. Daarna doe je ook sojasaus in de wok (2 keer snel de wok rond, niet té veel)

15. Giet de mie af...



... en voeg het toe in de wokpan



16. Doe dan de zwarte peper saus erbij...


Goed mengen...



17. De wok nog eventjes op het vuur laten staan, zodat de saus kan ‘dikken’

18. Je kan ook fijn gesneden koriander toevoegen (dit is een optie)



19. Afwerken kan je met gebakken uitjes


« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:35:48 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
RECEPT NUMMER 2: Wok à la Karlien...
« Reactie #1 Gepost op: januari 29, 2009, 14:17:35 pm »
Nodig voor twee man:

* noodles van SUZI WAN  :mrgreen:
* soyasaus van SUZI WAN  :mrgreen:
* twee paprika's (kies maar een leuk kleurtje)
* vijf wortels
* wat kabouterhuizen  :lol:
* 2 kipfilets
* een ajuintje
* kippenkruiden
* scheutje olijfolie

Hoe klaarmaken:

* ajuintje fijn snijden en in de wok doen met een scheutje olijfolie
* worteltjes fijn snijden en in de wok doen
* kipfilets in blokjes snijden en in de wok doen, kruiden met kippenkruiden naar eigen goesting
* paprika's fijn snijden en in de wok doen
* kabouterhuizen fijn snijden en in de wok doen
* beetje laten sudderen
* soyasaus naar wens toevoegen

* scheutje olijfolie met water in een kookpot doen
* water aan de kook brengen
* noodles in de kookpot doen
* kookpot onmiddelijk afzetten

* het geheel bij elkaar doen en opdienen

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Dus .... chilli con carne ....
« Reactie #2 Gepost op: januari 29, 2009, 14:19:16 pm »

Drie grote ajuinen en vier teentjes look, fijngesneden
Een pfffffffffffff laat ons zeggen halve paprika (heb da in de diepvries - mengeling), sorry  :oops:
Bijna een kg gehakt, twee dozen bruin bonen (rode eventueel) en een grote wortel.

M'n wok, boter, de ajuin en look laten stoven. Dan de paprika erbij.
Vervolgens het gehakt, maar dan wel het vuur - volle bak  :wink: .
Laten bakken en kruiden met (nogmaals sorry - ik gebruik vegeta ipv zout) peper en nogmaals lookpoeder.
Als het goed aangebakken is, voegde ik vandaag een wortel (kleingesneden) toe en natuurlijk twee blikken tomatenstukjes en chilli kruiden en natuurlijk ook die bonen. Goed laten stoven (zacht vuurtje), ongeveer 1/2 uur. (totale bereidingstijd is ongeveer 1 1/2 uur)
Effe zoon laten proeven, ni goe, dus chilli-kruiden toevoegen, en klaar is kees.
Hier de foto's





Ik had er wel ebly bijgemaakt, echt lekker ..... smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:36:12 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Vispannetje met aspergepatatjes
« Reactie #3 Gepost op: januari 29, 2009, 14:20:49 pm »

vispannetje met aspergepatatjes



1. witte saus maken van boter, bloem, beetje witte wijn, melk en een mespunt trassi (=garnalenpoeder, maar je kan dat even goed weglaten)

2. vis stomen (hier heb ik kabeljauw en koolvisfilet gebruikt, maar alle soorten vis zijn goed)
3. scampi's pellen en stomen
4. champignons in stukjes snijden en stomen. laten uitlekken
5. groene asperges gaar koken (ik gebruik diepvries-asperges en maak ze gaar in de microgolf)

vis, scampi's, champignons en de aspergepunten mengen met de witte saus en kruiden met peper en zout.

ondertussen aardappelen zacht koken. Daarna de aardappelen fijn stampen met een ei en wat room toevoegen. De rest van de asperges in fijne stukjes snijden en erbij doen. Kruiden met peper en zout.

De puree in timbaaltjes doen en er paneermeel over strooien en er een klontje boter op leggen.

De vis in vuurvaste schaaltjes doen en er geraspte emmentaler overheen strooien

Alles in de oven, onder de grill, tot het begint te kleuren.
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:36:25 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Mijn scampi salade...
« Reactie #4 Gepost op: januari 29, 2009, 14:21:44 pm »


Nodig voor 4 personen:

* 1 krop sla
* een tomaat per persoon
* een komkommer
* een doosje pijnboompitten (die haal ik in de Delhaize)
* 1 kg scampi's
* een flesje Balsamico saus (bij mij van 'vandemoortele')
* een rolletje kruidenboter
* een zak aardappelen

To do:

* was de sla en leg blaadjes op een bord
* was de tomaten, snij ze in schijfjes en leg ze op de sla
* schil de komkommer, snij hem in kleine blokjes en strooi hem over de sla en de tomaat
* gooi er nu ook nog wat pijnboompitten over

* Schil de ardappels; snij ze in kleine blokjes; was ze en frituur ze!
* Strooi ze daarna ook over de groenten

* Pel de scampi's, kuis ze en bak ze in een pan met lookboter
* Leg ook de scampi's op het bord

* Werk af met een scheutje Balsamico saus


 :bongbong: ik krijg er honger van....  :hihi
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:36:32 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Preischotel met gerookt spek
« Reactie #5 Gepost op: januari 29, 2009, 14:23:41 pm »


Voorgekookte aardappeltjes in schaal of pot doen


Dan laagje voorgestoomde prei met een beetje gerookt spek en wat kaas en ik strooide ook een beetje parmezan erover en peper en zout, de laagjes herhalen indien je nog over hebt


Laatste laag met kaas afwerken en room overgieten


Deksel op mijn potteke en de oven in voor 15 of 20 minuutjes of zo


En voor wie mij nog nie zo goed kent, JAAAA TIS TUPPERWARE NATUURLIJK, mijn trouwe kook-assistent  :


En zo komt het uit de oven, mmmmm lekker  :wink:



Wat je ook kan doen is alles gewoon ongekookt in deze pot doen en het simpel 20 minuutjes in de microgolf steken.  Komt er perfekt uit !

SMAKELIJK !!!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:36:44 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Salt im Bocca
« Reactie #6 Gepost op: januari 29, 2009, 14:25:01 pm »


2 dunne kalfslapjes per persoon (hoe dunner hoe beter)
per kalfslapje een dun stukje italiaanse hesp
blaadjes salie
een beetje bloem
zout en peper
boter
ev.pijnboompitjes
bloem

Sla het vlees indien nodig nog wat platter met een vleeshamer, in ieder geval moeten de lapjes zo dun zijn dat ze gemakkelijk opgerold kunnen worden. Verdeel de ham over de kalfslapjes en leg hier een of twee blaadjes salie bovenop en leg er ook enkele pijnboompitjes op. De hamplakjes moeten net iets kleiner zijn dan het vlees. Rol ze nu op en steek er een tandenstoker in de lengte doorheen om het vast te houden, niet in de breedte, zodat de rolletjes goed wendbaar blijven. Meng peper en zout door wat bloem en rol het vlees er doorheen. Verhit de helft van de boter en de olijfolie in een grote bakpan totdat het schuim van de boter wegtrekt. Bak het vlees in de hete olie en boter totdat het goudbruin is.

zo maken wij het ook (recpetje van op internet)
risotto of rijst past er prima bij, maar ook pasta kan
voor saus kun je er tomatensaus bij maken als je pasta neemt
onze saus was: je neemt de pan waar je het vlees in hebt gebakken. je voegt witte wijn toe en laat een beetje inkoken. lekker :D
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:03 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Noedeltjes in de oven
« Reactie #7 Gepost op: januari 29, 2009, 14:25:47 pm »

Allé, eentje om te proberen  :wink: Snel en makkelijk...

kook de noedels (elleboogjes) net niet gaar, giet af.  Giet de helft van de noedels in een ovenschaal en smeer er een laagje mosterd over.  Giet de rest van de noedels erover, smeer er weer een laagje mosterd over en bestrooi met gemalen kaas.  Plaats in de oven tot de kaas mooi goudbruin is...  Bij mijn ouders zijn er altijd koteletjes bij, bij ons niets of een vegetarische steak  :D
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:15 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Ook een lekkere en rap klaar
« Reactie #8 Gepost op: januari 29, 2009, 14:26:21 pm »
Bericht door: Moozer op Oktober 12, 2006, 10:25:50


Men neme een stokbrood, pistolet, korst van een brood of turks brood.
Dit in 2 snijden en beleggen met gebraden gehakt. Dit gehakt klaarmaken met look en ajuin.
Op dit gehakt leg je een sneetje mozarella. Kruiden met oregano.
Dit alles in de oven onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is.
Daar een glaasje wijn bij...

Dawast.

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
TAGLIATELLI 'ANDERS'
« Reactie #9 Gepost op: januari 29, 2009, 14:27:47 pm »



Ingredienten
- 1 courgette
- 1 ui
- verse champignons
- een teentje look
- 2 kipfilets
- pasta (tagliatelli)
- groene pesto
- boursin (of andere kruidenkaas)
- 250ml lichte room
- +/- 2 glazen witte wijn
- Italiaanse kruidenmengeling
- cayennepeper
- zout / peper



Recept
01. Breng wat water aan de kook (voor de pasta)
02. Bak een ui met een teentje look in olijfolie
03. Snij de kip in blokjes en bak ze even gaar
04. Snij de courgette in blokjes en champignon in schijfjes en voeg dit bij de kip
05. Voeg peper en zout toe en laat dan even bakken



06. Voeg een scheut witte wijn toe
07. Kruidt met Italiaanse mengeling van kruiden (bv. oregano, tijm en basilicum)
08. Laat de wijn tot 1/3de inkoken
09. Doe er een schep pesto in en een stukje boursin(of een andere kruidenkaas)



10. Voeg vervolgens +/- 250ml lichte room toe en laat indikken



11. Eventueel kan je bijkruiden met cayennepeper
12. Meng de pasta bij de saus



13. Afwerken kan je eventueel met parmazankaas

En smullen maar !

« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:25 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Scampi's met tomatensaus (rap klaar en lekker)
« Reactie #10 Gepost op: januari 29, 2009, 14:28:23 pm »


Scampi's
1 flinke ajuin
3 teentjes look (kan zonder ook)
1 blik gepelde tomaten in stukjes
geutje witte wijn
wat provencaalse kruiden
peper en zout

Snij de ajuin en de look fijn en stoof dat in en beetje olijfolie,doe er dan het blik tomaten bij, het geutje witte wijn en de kruiden, laat dit even sudderen.
Pel de scampi's en doe ze bij de saus, laat stoven tot ze gaar zijn.

Ik doe er rijst of pasta bij, wat gemalen kaas erover...en smakelijk !
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:33 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
TIRAMISU
« Reactie #11 Gepost op: januari 29, 2009, 14:28:57 pm »


TIRAMISU

200 gram boudoirs
500 gram mascarpone
1.25 dl zeer sterke koffie
4 eierdooiers
2 eiwitten
100 gram poedersuiker
2 cl cognac of amaretto (ik neem altijd cognac)
cacaopoeder

besprenkel de boudoirs met de koffie

maak een beslag van de eierdooiers, suiker en likeur en voeg dan de mascarpone toe

klop de eiwitten stijf en meng het voorzichtig onder het beslag

schik de boudoirs in drie lagen en breng tussen iedere laag wat creme aan

bestrooi het geheel met de cacaopoeder en zet het geheel 2 tot 4 uur inde koelkast
SMAKELIJK!!!!!!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:41 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Hutsepot
« Reactie #12 Gepost op: januari 29, 2009, 14:29:51 pm »
Hutsepot


men neme 1 bundel rapen. deze schillen en in grove brokken snijden.
men neme 1/2 tot 1 kg spruiten, naargelang smaak en goesting.
men neme nog 4-5 grote wortelen die men in blokjes snijdt.
men neme daarbij nog 1/2 kleine witte kool of 1/3 grote witte kool.

men kiepert dit alles samen in de snelkookpan samen met een beetje (niet te veel) water en 2 bouillonblokjes (ik gebruik groentenbouillon)
men laat het garen (10-tal minuuutjes)

ondertussen 1 1/2 kg aardappelen koken.

de gekookte aardappelen afgieten en bij de groenten doen. Met de stamper het geheel vermengen. Muskaatnoot, peper en zout toevoegen.
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 14:37:57 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Vleessauté
« Reactie #13 Gepost op: januari 29, 2009, 14:30:32 pm »
Recept Vleessauté

Ingrediënten:
1 ajuin, of 2 kleintjes
5 zoete pepers (bij ons groene kleur) (dat heeft de vorm van die spaanse heel pikante rode pepers, maar mss zijn een 3-4 groene paprika's daar goed voor)
4 - 5 tomaten
200 gr champignons


Bereiding:
Ontpel de tomaten en snijd in kleine stukjes. Snijd de ajuin ook in stukjes. Was de champignons en pepers, en natuurlijk ook in stukjes snijden. Het vlees wordt ook in stukjes gesneden. Heel simpel: alles in stukjes 

Doe olie in de wok of grote kookpot (wij gebruiken altijd de wok) en laat warm worden. Dat mag olijfolie, of zonnebloemolie ofzo zijn. Doe de ajuin erin en laat glazig worden. Daarna pepers en champignons. Als die bijna gaar zijn, doe je er het vlees bij. Laat ook even samen garen. Doe er dan de tomatenstukjes bij en laat koken tot bijna alle tomatenstukjes verdwenen zijn. Kruiden met peper en zout.

Wij eten het hier met brood... maar ja, pasta of rijst zal er ook wel bij passen.

Eet smakelijk!!

Offline Hans

  • Administrator
  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1.386
  • Geslacht: Man
Rostjes Konijnen-Strudel
« Reactie #14 Gepost op: januari 29, 2009, 14:31:21 pm »
ik heb het gemaakt van restjes konijnenvlees. Dus reeds gaar konijn (met kriekbier receptje zal ik onderaan plaatsen)

ingrediënten:

* 1 grote appel (of 2 kleine)
* een handvol rozijnen die geweekt zijn in rum. (tip: handig is als je een bokaal vult met rozijnen en rum. Dit kan je in de frigo bewaren en als je rozijnen nodig hebt, zijn ze goed doordrongen van de rum. Dit kan je gebruiken in apfelstrudel, vruchtensalades, vleesgerechten en dergelijke.  )
* konijnenvlees in stukjes gedaan
* paneermeel
* boter
* bladerdeeg
* 1 ei

werkwijze

smelt wat boter in de pan en bak wat paneermeel aan, niet laten aanbranden (ongeveer 2 soeplepels)

- rol het bladerdeeg open
- schil de appel en snijd hem in blokjes. leg ze in het midden op het bladerdeeg.
- strooi er de rozijnen over.
- leg er het vlees op
- en verdeel daarover het aangebakken paneermeel (het paneermeel slorpt het overtollige vocht op, zodat je bladerdeeg niet papperig wordt)

vouw het bladerdeeg dicht. kleef hierbij de randen aan elkaar met water.

draai de strudel om, zodat de naad van het bladerdeeg vanonder zit (anders kan hij open komen tijdens het rijzen en bovendien is het mooier als je geen naad ziet)

bestrijk het geheel met het losgeklopt ei.

zet in de oven op 180 graden gedurende een 20-tal minuten.

Konijn met kriekbier:

- stukken konijn in bloem wentelen
- in boter aanbakken
- neem de stukken konijn uit de pan
- voeg fijngesnipperde ui toe
- voeg er fijngecutterde wortel aan toe
- giet er wat wijnazijn over
- giet kriekbier in de pan
- voeg 2 tot 3 soeplepels kersenconfituur toe
- leg de stukken konijn terug in de pan
- voeg groentenbouillon toe tot alles onder staat.

laat op een matig vuur ged. 1 uur sudderen.

smakelijk!

 


SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal