Hieronder volgen de hoofdpunten van
de Wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren van 14 Augustus 1986.Met als aantekening dat er verschillende uitzonderingen in de wet zijn opgenomen die niet in deze opsomming worden vermeld.
Hoofdpunten dierenwelzijnswet-Niemand mag een dier pijn doen of doden, tenzij uit overmacht.
-Het is verboden dieren te houden die niet op de positieve lijst staan.
-Iedereen die een dier houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, moet de nodige maatregelen nemen om het dier een overeenstemmende voeding, verzorging en huisvesting te verschaffen.
-Niemand mag de bewegingsvrijheid van het dier dat hij houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zodanig beperken dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels is blootgesteld.
-Er is een erkenning vereist voor hondenkwekerijen, kattenkwekerijen, dierenasielen, dierenpensions, handelszaken voor dieren, markten en dierentuinen.
-Er gelden specifieke regels omtrend de handhaving van het dierenwelzijn tijdens tentoonstellingen en wedstrijden.
-Er geld een identificatieplicht voor honden en katten
-Ieder persoon die een zwervend, verloren of achtergelaten dier opvangt, is verplicht dit binnen de vier dagen toe te vertrouwen aan het gemeentebestuur van de plaats waar hij het dier heeft opgevangen of dat van zijn woonplaats.
-Het is verboden een kredietovereenkomst te sluiten in de zin van de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet met het oog op de aankoop van een gezelschapsdier.
-Het is verboden dieren af te staan aan personen minder dan 16 jaar zonder de toelating van de personen die over hen de voogdij uitoefenen.
-Het is verboden reclame te maken, daarin begrepen het plaatsen van advertenties, met het oog op het verhandelen van diersoorten die niet voorkomen in de positieve lijst
-De verbodsbepaling betreft eveneens honden en katten, tenzij het gaat om advertenties in vaktijdschriften of wanneer de reclame wordt gemaakt door personen die een erkende instelling bezitten
-Het is verboden honden en katten te verhandelen op de openbare weg alsmede op markten, beurzen, salons, tentoonstellingen en bij soortgelijke gelegenheden evenals bij de koper thuis, tenzij in dit laatste geval het initiatief van de koper zelf uitgaat.
-Er gelden beperkingen voor het vervoer van dieren met betrekking tot:
1. de vervoermiddelen of delen ervan en de verpakkingen
2. het laden en de berging van dieren in vervoermiddelen en verpakkingen, evenals het lossen van dieren
3. de begeleiding en de verzorging van de dieren tijdens het vervoer
4. het vervoer, daarin begrepen de duur, de afstand en de omstandigheden
5. De documenten die moeten worden bijgehouden.
-Een gewerveld dier mag slechts worden gedood door vakbekwame mensen
-Tenzij in geval van noodzaak mag het enkel ter dood gebracht worden onder verdoving of bedwelming.
-Volgens de gebruiken van de jacht of de visvangst of op grond van andere rechtsvoorschriften toegelaten, of ter bestrijding van schadelijke organismen, mag het doden enkel verricht worden volgens de meest effectieve, de snelste en de voor het dier minst pijnlijke methode.
-Slachten mag slechts na bedwelming van het dier of, in geval van noodzaak, volgens de minst pijnlijke methode plaatshebben.
-Uitzondering daarop vormen rituele slachtingen
-Het is verboden één of meer ingrepen bij een gewerveld dier te verrichten, waarbij één of meerdere gevoelige delen van het lichaam worden verwijderd of beschadigd.
-Geen enkele pijnlijke ingreep mag bij een gewerveld dier verricht worden zonder verdoving.
De volledige wet staat
hierVerdere regelgeving omtrent dierenwelzijn tref je aan in o.a.
de jachtwet en
de verordening
inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten