Auteur Topic: Houtem (Veurne) - Bergenvaart (DF)  (gelezen 1497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline *~*DF*~*

  • Administrator
  • Grijze Snoet
  • *****
  • Berichten: 30.684
  • Geslacht: Man
Houtem (Veurne) - Bergenvaart (DF)
« Gepost op: december 05, 2017, 00:58:33 am »
Als je met een groep wil gaan wandelen, kan je aan 2 locaties starten die niet langs de track zijn gelegen.

Of je start vanaf de kerk van Houtem -Kerkhoek.
Ben je alleen? Kan je je wagen in het driehoekige gras zetten langsheen de Moeresteenweg (nr 28) of in kruising met W. Cobergherstraat

De wandeling start de uitleg vanaf de Moeresteenweg en zal je onderweg laten weten hoe of wat om tot aan de kerk van Houtem te komen en terug.

Parkeer je wagen in het driehoekige gras langsheen de Moeresteenweg thv nr 28. Er loopt 1 verhard wegje weg van de 2vaks. Verderop, aan de overkant van het water heb je een boerderij.
Het water (Bergenvaart) is aan je rechterzijde. Wandel dit wegje in en stap door tot het eind. Voorbij de boerderij wordt het onverhard.
Op het eind van onverhard, kom je uit aan een straat (Valkenstraat) en je moet rechts over het bruggetje. Je komt een geel bord tegen waarop staat dat je op het grondgebied van Wulveringhem wandelt en ietsje verder - tegenaan het huis in de bocht - heb je het gele bord Bulscamp. Je volgt deze straat tot je naar rechts kan, de Sashoekstraat. Hier staat ook vermeld dat de weg in slechte staat is... ikzelf vind dat niet echt... Je mag de baan verder volgen tot het volgende kruispunt. Ook hier weer een vermelding dat de weg in slechte staat is. Ook hier mag je rechtdoor wandelen. (Fietsers worden naar links gestuurd). Verderop op je linkerzijde heb je een 'doodlopend' wegje. Er staat maar één huis, het huisnummer is 2. Wij slaan deze straat in, passeren het huis en komen meteen op onverhard. We gaan wat naar boven, het graspad op. Bovengekomen zie je dat ze de brug hebben weggehaald. Het enige wat er nog staat is het betonnen gebinte. Hierdoor kunnen we niet naar de straat, die na het water ligt. Wij hoeven dat ook helemaal niet te doen. We volgen het tegelpad naar rechts. Zorg ervoor dat je niet te wild bent, want sommige tegels zijn redelijk bemost + ze liggen hier en daar redelijk schuin... opletten dat je niet in de Bergenvaart ligt :wink:  Verderop passeren we een sluis - naambordje) en nog wat verderop komen we aan een straat. Je mag deze oversteken. Daar komen we de naam tegen van het water waarlangs we wandelen... 'Bergenvaart'. We volgen verder het tegelpad. We moeten achter 4 woonsten wandelen. De eerste is een boerderij... De laatste is een langgerekt domein. Ons pad eindigt op hun oprit. We steken de Bergenvaart over en wandelen naar het eind van de straat. als je rechtdoor wandelt, kom je aan de kerk van Houtem Wij gaan hier naar rechts. Als je van de kerk afkomt, ga je hier dus naar links. Dit is de Oostmoerstraat.
Volg deze tot de 2de straat op je linkerzijde. De eerste zou privaat zijn (anno 2017). Wij slaan de Honderdgemetestraat in en die loopt rechtdoor tot aan de Westmoerstraat, waar we rechtsaf mogen. We passeren op onze linkerzijde de meting van de luchtkwaliteit en ietsje verderop steken we de Bergenvaart over via de brug en gaan meteen naar rechts, om naast het water uit te komen. Je volgt dit graspad rechtdoor. Je moet 1 straat dwarsen. Op je linkerzijde zie je een grijs betonnen zeshoekige 'molenromp'. Dit heet een Bemalingstation en het draagt hier de naam De Seine. Wij wandelen voorbij Hoeve St.-Isidoor, nog altijd graspad en stappen rustig verder tot we terug aan de Moeresteenweg uitkomen. Kort verderop vinden we onze wagen terug.

(gps)kaartje - ook afprintbaar:
https://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=21364008

foto's december 2017:
http://www.dogsfriendly.be/mijnforum/index.php/topic,14753.0.html

ps: de originele wandeling heet 'Ringslot' en start met pijltjes vanaf de kerk van Houtem. Het is een provinciale wandeling van Westtoer. Ik heb de route een beetje groter gemaakt.
De ringslotroute is normaal 7km, deze 'Bergenvaart' DF is 10km


Info
Bijna helemaal in 't begin van de route (en op 't eind van verre al te zien):
http://www.molenechos.org/molen.php?nummer=858


Thv hoeve St.-Isidoor kom je deze tegen:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/17001

Honden maken geen lawaai, maar Muziek

 


SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal