Sinds een jaar of 2 begonnen de stenen aan de achtergevel van onze woning af te brokkelen. 'slechte stenen' zei Hans altijd... maar als je weet dat dat hier in de periode van de Geuzen overstromingsgebied was en dat ze daarom die Keygnaert hebben gegraven... zal het volgens mij wel eerder een combinatie zijn van die stenen met dat ondergronds gebied. Alle huizen hebben er al last van gehad en de meeste huizen waren al opgekallefaterd nog voordat ik hier kwam wonen.
In het begin was het héél weinig zichtbaar. De stenen waren bij ons ooit geel geschilderd en dat begon los te komen en uiteindelijk vonden we 's ochtends wel eens een brokske hier en daar in de tuin. Hans heeft dat nog willen dichten met één of andere substantie, maar 't baatte niet.
Een maand of 3 geleden is de huisbaas langsgekomen, zoals hij elk jaar wel doet en hij stelde vast dat het véél te erg was geworden om nog zo te laten. Ook vertelde Hans van het inlopende water. De buitenmuur aan onze binnenzijde bleek vol vocht te zitten. Bleek dat diegene die het huis eind jaren '70 had neergepoot, de regenpijp slecht had afgewerkt, waardoor al dat water van de regen en de sneeuw jarenlang langs een verkeerd 'pad' naar beneden ging. Ook wel via de regenpijp, maar ergens daar was er door de jaren heen een 'lek' ontstaan, zodat het water onze muur betastte. Ook dat werd intussen hersteld.
De buitenmuur werd de laatste 3 weken - tussen de regenvlagen door, want dan kunnen ze niet komen werken - opgewaardeerd. De steen zelf staat er nog altijd, omdat het teveel werk (en wellicht te duur) zou zijn om de ganse gevel af te breken en te herplaatsen, met de kans op herval. Er werd een isolatie voor geplaatst en daarbovenop onze nieuw uitzicht. Het lijkt nu wel alsof we in een chalet wonen...


Het enige wat nu nog moet gedaan worden is ons dak, in het voorjaar van 2017.