Auteur Topic: Praktijkspeuren  (gelezen 10205 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nathy

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 487
 • Geslacht: Vrouw
Praktijkspeuren
« Gepost op: januari 02, 2016, 13:45:26 pm »
Hallo  :waved:

Praktijkspeuren ??? Ja, ik en Lina zijn vorig jaar begonnen met de lessen "praktijkspeuren".  En we vinden het samen heel tof  :banaantje:

Wat is praktijkspeuren ? Het doel van praktijkspeuren is om met een hond zo snel mogelijk een vermist persoon op te sporen.
Dit gebeurd uiteraard met het orgaan dat bij de hond het beste ontwikkeld is nl. zijn neus.  Hoe die neus juist werkt ? Ik denk dat niemand dat juist weet, maar één ding is zeker : dat iedere hond zijn neus heel graag gebruikt  :winkt:

Daarom vinden de honden dit zo leuk om te doen. Iedere hond kan praktijkspeuren.  Van Chihuahua tot Deense dog, dus ja ... ook een Basenji (zoals mijn Lina).  Ikzelf had er nog nooit van gehoord en toen ik bij "Dogs in Mind" te Torhout hoorde dat er een lezing was over Praktijkspeuren, wou ik wel eens gaan luisteren wat dit was.  Ik ben altijd wat nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren kennen.  :tongetje:  Na de lezing was ik overtuigd, ik wou dit met Lina ook eens proberen, want het belangrijkste bij praktijkspeuren is : "dat je leert je hond te 'lezen'"  Dus maw leert beter kennen.  Tijdens het speuren is het namelijk zo dat je hond je continu signalen heeft en deze zijn voorzien van zeer nuttige informatie, als je ze als baasje maar goed kan interpreteren hé.
En door deze samenwerking tussen baasje en hond, word je dus een "speurteam".

Ik moet zeggen dat dit praktijkspeuren, echt wel verslavend werkt.  Zowel voor Lina als voor mezelf.  En het is ook wel een lichamelijke (je moet soms wel wat klauteren) en geestelijke uitdaging voor hond en baasje.  Dit is dus iedere maand een uurtje, maar dit uurtje vliegt voorbij.  Het is ook wel heel vermoeiend voor de hond, omdat deze echt heel erg geconcentreerd is tijdens het speuren.  Na ons uurtje speuren, kan ik zeggen dat Lina de zetel niet meer wilt uitkomen diezelfde dag. 

Hoe gaat het in zijn werk ?  Praktijkspeuren gebeurt in het bos.  Je hond heeft een fluo-vestje aan (zo zie je hem/haar goed tussen het struikgewas), alsook een harnasje (geen halsband, omdat ze wel trekken aan de leiband en dit hun speuren verhindert.  Met een harnas is de druk beter verdeeld.  Ze raden aan (en dat heb ik ook gedaan bij Lina) om dat éne specifieke harnas enkel en alleen te gebruiken bij praktijkspeuren en niet tijdens gewone wandelingen of andere activiteiten.  Omdat wanneer je het harnas enkel gebruikt bij die ene activiteit, de hond zo slim is om de specifieke harnassen te linken aan de specifieke activiteiten die hieraan gekoppeld zijn.  Dan heb je nog een fluo-leiband nodig van 10 meter.  Ook water, zodat je tussenin je hond wat water kan aanbieden, zodat hun gehemelte nat blijft en zo de hond de geuren verder goed kan waarnemen.  Ja, vraag me niet de theoretische uitleg - maar goed te kunnen ruiken, moet hun gehemelte vochtig zijn.  Omdat Lina eigenlijk nooit behoefte heeft aan water tijdens een wandeling of zo, heb ik dit opgelost door een klein teugje melk in het water te doen (op aanraden van Annelies de lesgeefster).  En ik moet zeggen dit werkt wonderwel heel goed. En als laatste hele lekker snoepjes.

Lina in outfit - ziet ze er niet hip uit  :hihi:Het is de bedoeling dat degene die moet worden gezocht een snoepje heeft aan je hond, dan stapt deze persoon weg en verstopt zich. 
Waarop jij dan via een walkie-talkie wordt verwittigd dat je mag van start gaan en dan ... ja ... wat doe je dan ... gewoon je hond volgen en het belangrijkste : je hond vertrouwen (weten dat hij het wel weet en zal vinden)  :winkt:  Door de walkie-talkie sta je constant in verbinding met de persoon die je moet zoeken.  Zo moet je aan elke splitsing doorgeven welke richting je uitgaat (wat je hond gekozen heeft).  Zo loop je niet helemaal de verkeerde richting op als je hond eenmaal verkeerd gekozen heeft.  Dit gebeurde wel eens in de eerste lessen, ondertussen kan ik Lina voldoende "lezen" dat het nu al veel veel beter lukt.  En op het einde als je hond de persoon gevonden heeft, krijgt je hond uiteraard opnieuw een snoepje.

Hier zie je ons aan het werkHet leukste voor de hond een snoepje krijgen alvorens te startenwachtendVol concentratie wachtendEfkes bijsturing van het baasje - hoe die lange leiband zo spoedig mogelijk terug in te korten, zonder je hond een snok te gevenWij zien er alvast naar uit om dit jaar opnieuw progressie te maken in ons praktijkspeuren.  We hebben alvast 17x de kans om te proberen  :pompon:  :thumbs:
« Laatst bewerkt op: januari 02, 2016, 13:53:01 pm door Nathy »
Nathy

Offline Loki

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 454
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #1 Gepost op: januari 02, 2016, 17:25:31 pm »
Ziet er inderdaad tof uit. Waar volg je deze lessen?

Ik ben eventueel van plan om in de toekomst ook zoiets met Loki te gaan doen omdat ze uit haarzelf al enorm veel speurt en met haar neus tegen de grond hangt.

En de reden waarom hun gehemelte nat moet zij is omdat de geur beter zou opgevangen kunnen worden door het vomerinasale orgaan...en nu de vraag: het watte??? Dit is het orgaan van Jacobson, het is vergelijkbaar met de menselijke reuk- en smaakorganen neus en mond omdat zowel tong als een soort neusweefsel bij het ruiken betrokken is. Dit is ook de reden waarom een hondenneus altijd nat moet zijn: zodat de moleculen van de geur langer blijven hangen en intenser kunnen opgesnoven worden.
(heb dit uit het boek: De wijsheid van honden)

Mooie foto's en ik volg graag jullie verdere evolutie op  :thumbs:
" Vergeet niet dat je hond alles doet om je te behagen. Als de hond iets verkeerds doet, dan heb jij een fout gemaakt."

Offline Nathy

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 487
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #2 Gepost op: januari 02, 2016, 19:36:13 pm »
We doen dit bij Dogs in Mind te Torhout !
De lessen momenteel zijn volzet, maar er komen er zeker nog bij.
Dat beloofde Lies laatst op de kerstworkshop Brains and Balance.

Dit is inderdaad iets voor Loki ... Die zou het ook super doen..
Je moet eens inschrijven op hun website voor de nieuwsbrief, dan wordt je verwittigd hé
Ze zijn momenteel toch de enige die dit doen in West-Vlaanderen.

Dat van de neus wist ik, maar superleuk dat je het hebt aangevuld  :thumbs:
Het is zelfs zo dat honden met het orgaan van Jacobson ook gevoelens ruiken.
Dit werd met uitgelegd op de lessen EHBO die ik in o,tober gevolgd heb (2 dagen).

Zo werd met het ook een bepaalde gedraging van Lina duidelijker als ik een collega van me ontmoette.
Jullie weten (allee Loki, DF, Rietje) dat Lina altijd allert is op elk moment. Nu is het zo dat ik Lina 2x heb meegemaakt dat ze op het asfalt ging gaan liggen met relaxte staart (dit is dus een volledig ontkrulde staart) en de fietsers vlamden langs ons, maar daar trok ze haar niets van aan.
Wanneer dit gebeurde ? Dit gebeurde als ik aan het praten was met een vriend Marc die ALS had (is in oktober overleden). Hij zat toen al in een elektrische rolstoel. Dit als echt een heel ireëel beeld van Lina op het jaagpad volledig relaxt (bijna slapend) op de asfalt naast Marc  :denk:
Dat is een mooi voorbeeld dat honden gevoelens ruiken (hun zesde zintuig hé) - Lina voelde dat Marc ergens afscheid aan het nemen was stukje per stukje.

Allee dit gezegd zijnde  :tongetje:  Ik hou jullie zeker op de hoogte van onze hoogte- en laagtepunten in het praktijkspeuren  :lol:
Nathy

Offline Milootje

 • Speelkontje
 • **
 • Berichten: 70
 • Geslacht: Man
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #3 Gepost op: januari 02, 2016, 22:14:06 pm »
Super Nathy, zowel de foto's als de uitleg!!! :thumbs:

Interessant om te lezen en lijkt me heel leuk om te doen.

Lina heeft het toch getroffen met zo een baasje...ze heeft geen kans haar te vervelen! :joehoe:

Offline els

 • AdviesRaad
 • Racertje
 • *****
 • Berichten: 11.483
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #4 Gepost op: januari 03, 2016, 12:04:09 pm »
Een domme vraag wellicht ... geen schrik dat ze door dat speuren aangemoedigd worden om te gaan jagen ?

Wij hebben in de gehoorzaamheid de oefening 'verloren blokje zoeken' en dat leren we ze natuurlijk wel aan maar dat is zuiver HS gerelateerd en weinig 'praktijk'.


Offline Loki

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 454
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #5 Gepost op: januari 03, 2016, 12:19:57 pm »
Een domme vraag wellicht ... geen schrik dat ze door dat speuren aangemoedigd worden om te gaan jagen ?

Er is een mogelijkheid dat ze hierdoor gefascineerd geraken en dat ze inderdaad sneller een spoor zullen zoeken/volgen. Dit mag je échter niet tegenhouden om het te doen als je een hond hebt die er aanleg/interesse voor heeft. Dit is hetzelfde als bv. barfen: hierdoor heb je ook meer kans dat de hond achter wild zal jagen, toch heeft Barfen zoveel voordelen (maar dit is een onderwerp waar we verder over kunnen babbelen in een andere topic  :winkt:)
Dit is ook de reden waarom er  voor het effectieve speurwerk een specifiek tuig wordt gebruikt waardoor de hond na een tijd beseft dat hij/zij enkel mag speuren met toestemming van de baas en als ze het desbetreffende harnas aan hebben. Een hond heeft zeer snel door welk materiaal voor welke activiteit gebruikt wordt. Als wij bv. onze jas uithalen dan weet Loki al dat ze (normaal) mee mag gaan wandelen of dat we ergens naartoe gaan. Halen we de heuptas (met haar trainingsspullen) te voorschijn dan weet ze dat we naar de HS gaan (of gaan trainen).
" Vergeet niet dat je hond alles doet om je te behagen. Als de hond iets verkeerds doet, dan heb jij een fout gemaakt."

Offline Nathy

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 487
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #6 Gepost op: januari 04, 2016, 18:21:37 pm »
Een domme vraag wellicht ... geen schrik dat ze door dat speuren aangemoedigd worden om te gaan jagen ?

Hoi Els,
Dit is zeker geen domme vraag.  :tongetje:  Want ik had in het begin dan ook grote schrik dat Lina zou speuren naar wild of dergelijke op een wandeling en daarom heb ik deze vraag dan ook gesteld aan de lesgeefster.
En daar het hier echt om speuren gaat naar personen en niet naar wild of zo, is dit geen probleem op wandelingen. 
En ik merk inderdaad dat Lina niet meer dan anders gaat gaan snuffelen.  Ik moet wel opletten als ze iets ziet bewegen of hoort (konijn, haas, ree ...), ja dan ben ik haar een tijdje kwijt hé
Maar dit heeft niets met het praktijkspeuren op zich te maken.

Ik hoop dat we elkaar eens op een wandeling kunnen ontmoeten, weet je toen mijn Boxie overleden was, had ik 3 rassen op mijn verlanglijstje :  Beagle (mijn all-time favourite), Ruwharige teckel, Airedale terrier (jou Wilma-tje toch ?) Dus zou het wel tof vinden elkaar eens te ontmoeten, moet lukken in 2016 hé  :winkt:


Nathy

Offline els

 • AdviesRaad
 • Racertje
 • *****
 • Berichten: 11.483
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #7 Gepost op: januari 04, 2016, 19:58:23 pm »
Dat zal wel eens lukken ja... al gaat heel dat woensdag en WVL wandelgebeuren mij momenteel helemaal voorbij  :?, enerzijds de afstand maar dat is vroeger nooit een probleem geweest en anderzijds erg drukke honden als ze samen zijn  :zucht:

Wilma is een airedale terrier inderdaad. Gelukkig tot op heden zonder jachtneiging. Het is te zeggen... ze jaagt wel de hele tijd op Jussi  :doh:  Geen idee of dat speuren iets voor haar zou zijn.


Offline Nathy

 • Wriemelkontje
 • *
 • Berichten: 487
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #8 Gepost op: januari 04, 2016, 21:30:33 pm »
Els, geen probleem wat W-Vl betreft, ik moet nog 97% van Oost-Vlaanderen ontdekken  :lol:  :winkt:
Enige probleem met mij is dat mijn maximum 10km is om te wandelen.  :?
Dus we doen dat eens lukken hé in een weekend.

Dat speuren zou ook voor Wilma wat zijn, echt ... zelfs al foto's van een speurende chihuahua gezien ... één voordeel voor het baasje dat die niet zo moet rennen achter hun hondje  :tong:
Nathy

Offline els

 • AdviesRaad
 • Racertje
 • *****
 • Berichten: 11.483
 • Geslacht: Vrouw
Re: Praktijkspeuren
« Reactie #9 Gepost op: januari 04, 2016, 22:00:26 pm »
Ik denk nog eerder voor ons Fifi (en als ze de persoon niet vindt komt ze wel met een everzwijn voor de pinnen  :hihi: )  Maarja... tijdgebrek hé...

 


SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal