Auteur Topic: Het DF kookboek  (gelezen 32572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Preisoep met boursin
« Reactie #30 Gepost op: januari 29, 2009, 13:41:27 pm »

Preisoep met boursin

2 preien
1/2 liter kippenbouillon
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
1 pakje boursin
witte wijn (naar smaak)
peper en zout

Prei gaar koken in de bouillon, mixen
Roux maken van je boter en de gemixte prei in de bouillon, boursin door roeren, scheut witte wijn en kruiden

Smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:39:41 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Stoofvlees op wijze van de Fons
« Reactie #31 Gepost op: januari 29, 2009, 13:41:59 pm »

Stoofvlees

1 kilo stoofvlees
3 dikke ajuinen
1 teentje look of lookpoeder
boter
75 cl donkerbruin tafelbier Piedboeuf
OF
2 donkere trappisten
1 koffielepel mosterd
1 eetlepel azijn
2-3 laurierblaadjes
tym, rozemarijn, marjolein, peterselie, bieslook (alles gedroogd)
knorr vleesbouillon (blokjes en potteke)



smelt de boter en laat het stoofvlees daarin volledig "droogbakken" (tot àl het vocht weggekookt is, dit kan gemakkelijk een kwartier duren)
snipper ondertussen de ajuin fijn of grof (naar smaak), snijd de look fijn
als het vlees drooggebakken is laat je het een beetje bruin kleuren, gooi dan de ajuin en de look bij het vlees en zet het vuur wat lager, roer goed zodat de ajuin/look niet aanbakt.
giet het bier over het vlees
voeg de mosterd en de azijn toe
voeg laurier, tym, marjolein, rozemarijn, bieslook, peterselie toe
gooi er een bouillonblokje van Knorr vlees bij en een koffielepel van het Knorr-Vleesbouillonpotteke (is een bruin klein rond potje).
Is het niet zoet genoeg, voeg dan suiker of siroop toe, maar het tafelbier op zich zorgt voor een zoete smaak.
Breng alles aan de kook en zet dan het vuur weer lager totdat alles zachtjes pruttelt.
Laat dit een uur of 2 pruttelen en zet dan van het vuur (op een rooster zodat de kookpot ook onderaan kan afkoelen).
Binden kan je met maïzena, bloem of sausbinder.
Heb je graag je vlees heel zacht laat je nog langer pruttelen.
Maak het liefst een dag op voorhand klaar.
Voor het opeten natuurlijk terug warm maken!
Heerlijk bij frietjes of kroketjes...
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:39:54 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Bloemkoolsoep
« Reactie #32 Gepost op: januari 29, 2009, 13:42:22 pm »

Bloemkoolsoep

goede klont boter
2 gesnipperde uien
bloemkool van ongeveer 1 kg
1 l melk
1 l vleesbouillon
2 laurierblaadjes
2,4 dl room
2 eetlepels bieslook
pakje romige smeerkaas

In de verhitte boter de ui glazig fruiten
De gehakte bloemkool, melk, bouillon en laurierblaadje toevoegen
een 40tal minuten laten koken
alles mixen
terug aan de kook brengen en de room en de smeerkaas er door roeren
bestrooien met bieslook

Smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:03 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Brocoliwitloofsoep
« Reactie #33 Gepost op: januari 29, 2009, 13:42:50 pm »

Brocoliwitloofsoep

0,5 kg witloof
0,5 kg brocoli
1 grote aardappel
3 l kippenbouillon
potje kruidenkaas

De broccoli samen met het witloof en de aardappel lichtjes aanstoven. Een beetje water toevoegen en ongeveer 20 minuten laten koken. Goed mixen. De kippebouillon toevoegen en nog eens goed laten doorkoken samen met de kruidenkaas.

Smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:13 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Kniepertjes
« Reactie #34 Gepost op: januari 29, 2009, 13:43:15 pm »

Kniepertjes

Rondom de kerst en oud&nieuw worden deze 'koekjes' gemaakt in Drenthe, Overijssel, Groningen en een gedeelte van Gelderland (de Achterhoek)
Voor oud& nieuw worden ze plat gegeten , op nieuwjaardagdag worden ze opgerold en met slagroom ingespoten gegeten. Het platte staat voor opengevouwen, het jaar is ten einde, dus totaal open.

Nodig een Kniepertjesiezer. (is te vergelijken met een wafelijzer maar de platen zijn anders en het geheel wordt dunner)

1 pond suiker
1 pond bloem
1/2 pond boter (gaarne roomboter)
2 eieren
2 zakjes vanille suiker
water na believe
en eventueel kaneel en 1 glaasje cherry (doe ik niet)

Mengen zodat het iets dikker is dan yoghurt.
1 theelepel op de kniepertjesiezer doen, zo plat mogelijk duwen, hooguit 30 seconden wachten en klaar is uw platte kniepertje.
Wil je hem opgerold, neem een papagaaien stok, en rol de nog warme kniepertje om de stok.

Ze zijn lekker!!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:21 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Advocaat
« Reactie #35 Gepost op: januari 29, 2009, 13:43:42 pm »
Riet's recept:
Advocaat

8 à 10 eieren, afhankelijk van de grootte
1 blik gecondenseerde melk
20gr vanillesuiker
200ml alcohol
350gr suiker

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Knolselderfantasie
« Reactie #36 Gepost op: januari 29, 2009, 13:44:06 pm »

knolselderfantasie

hoeveelheden afhankelijk van de grootte van de knolselder
knolselder in vierkantjes van ong 1 cm snijden
ajuin fijn snijden
wortel in fijne blokjes

gehakt rul bakken
ajuin bijvoegen
wortel bijvoegen
knolselder bijvoegen
groot blik gepelde en gehakte tomaten bijvoegen
bouillonblokje van kip bijvoegen, zout, peper
look naar smaak
tym, laurier, marjolein, oregano, basilicum bijvoegen
goed laten inkoken en laten pruttelen gedurende 2 uur

pasta koken (macaroni, spirelli of iets anders kort)
met de saus mengen
eventueel kaas op strooien

smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:36 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
KABELJAUW MEDITERRIAANS IN DE OVEN
« Reactie #37 Gepost op: januari 29, 2009, 13:44:29 pm »

KABELJAUW MEDITERRIAANS IN DE OVEN

Ingredienten:
- kabeljauw
- rode ui
- look
- tomaat
- paprika of courgette
- mozerella
- room
- groene pesto
- peper en zout
- oregano
- italiaanse kruiden
- olijfolie
- balsamico azijn
- gemalen kaas

Recept
01. Snij de uien in ringetjes, de tomaat in schijfjes, paprika in reepjes of courgette in schijfjes en versnipper de look.
02. Neem een ovenschotel: doe er n beetje olijfolie in. Leg er enkele uiringetjes in, enkele tomatenschijfjes, enkele paprikareepjes of courgetteschijfjes.  
03. Besprenkel het lichtjes met balsamico azijn.
04. Kruid al n beetje met peper en zout.
05. Kruid de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout en smeer aan de bovenzijde wat pesto en leg het dan in de schaal.
06. Vervolgens leg je terug een laagje ui, tomaat, paprika of courgette.
07. Kruid het met een beetje gedroogde oregano en eventueel ook met italiaanse kruiden.
08. Besprenkel het opnieuw lichtjes met olijfolie en balsamico azijn.
09. Snij de mozerella in schijfjes en schik ze in een laagje boven op het geheel in de schotel.
10. Giet +/- 250 ml room over het geheel en werk de schaal af met gemalen kaas
11. Zet de ovenschaal +/-20min op 200° in de oven.
12. Serveren doe je het best met gekookte basmatirijst
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:46 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Gepocheerde tongscharfilets met witlofsaus
« Reactie #38 Gepost op: januari 29, 2009, 13:44:59 pm »

Gepocheerde tongscharfilets met witlofsaus


De filets pocheren met de sjalotjes, wijn, visfumet, peper, zout en citroensap.
De filets warm houden. Het pocheervocht tot de helft laten inkoken. Room bijvoegen en een beetje
laten indikken. Daarna de gesneden witlof toevoegen, nadat die eerst in boter werd aangebakken.
Serveertips De filets op een warme schotel schikken, overgieten met de saus en bestrooien met
gesnipperd bieslook.
Ingrediënten

600 g tongscharfilet
2 sjalotten
2 dl wijn (wit/droog)
2 dl visfumet
3 dl room
2 eetlepels citroensap
4 stronkjes witlof
1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
15 g boter
peper en zout
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:40:57 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Kip met garnaaltjes in de wok
« Reactie #39 Gepost op: januari 29, 2009, 13:45:16 pm »

Kip met garnaaltjes in de wok

Eigenlijk is't met scampi's, maar bij gebrek aan wat anders dus met garnaaltjes. :hihi

Wat heb je nodig?
* 250gr kip
* 500gr niet gekuiste garnaaltjes. Vis zelf maar uit hoeveel gekuiste het moeten zijn. :lol:
* 200gr sojascheuten
* 1 wortel
* 1 rode paprika
* 2 pijpajuintjes
* 200gr champignons
* 3 kl currypoeder
* 2 teentjes knoflook
* 3 kl ketchup
* 1/2 blokje kippebouillon in 125ml water
* peper en zout

Recept:
Snijd de kip in blokjes. De wortel, paprika en pijpajuin in rondelletjes. De champignons in plakjes.
Neem de wok, en doe er een beetje van het bouillon in. Bak hier de kip en garnaaltjes in aan. Voeg de curry en de look aan toe. Laat nog even op het vuur staan.
Haal dan de kip en de garnaaltjes uit de wok, en doe de groentjes en het bouillon in de wok. Stoof deze nu gedurende 10-tal minuutjes, en doe er dan gedurende 5 minuutjes de sojascheuten bij.
De champignons bak je in een aparte pan. Als deze klaar zijn, voeg je er de ketchup doe.
Doe alles nu samen in de wok, en warm nog eens goed op.

Eet smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:41:07 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Goesting in een lekker boke met choco??
« Reactie #40 Gepost op: januari 29, 2009, 13:45:40 pm »
Bericht door: Happyke op Juni 12, 2007, 01:22:32
Goesting in een lekker boke met choco??
 
neem dan:

               200gr fondantchocolade
               35 klontjes suiker
               150cl melk
               2 eiers
               250 gr boter
 
Ga als volgt te werk

Je zet een pot op een hééééél klein vuurke met daarin het scheutje melk, de chocolade en de suikers.
Terwijl de chocolade smelt goed roeren
Als alles gesmolten is neem je de pot vant vuur en mix je het browsel goed
Klop de eiers in een kommeke en giet ze dan bij de chocolade terwijl je blijft mixen.
Dan snij je de boter in stukken (liefst boereboter) en doe die ook bij de chocolade terwijl je blijft mixen.
Het is zeer belangrijk van goed te mixen, daardoor komt de choco luchtig.
In een potteke doen en in de ijskast zetten om op te stijven.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Rode porto
« Reactie #41 Gepost op: januari 29, 2009, 13:46:09 pm »
Bericht door: Happyke op September 05, 2007, 05:07:41
rode porto

Benodigdheden:
15 walnoten met groene schelp
1 kg suiker
1 fles witte wijn
6 flessen rode wijn
1 liter alcohol

Bereiding:
De noten samen met de suiker, rode en witte wijn in een grote fles gieten en alles op een rustige plaats laten trekken gedurende 2 maanden
Na 2 maanden het sap filteren en terug bij de noten doen
nu mag de alcohol ook erbij gegoten worden
Alles terug laten rusten voor ongeveer 1 maand
Ales wordt nu voor de 2de maal gefilterd
Wat overblijft van de noten mag verwijderd worden
De drank mag nog ongeveer 1 maand rusten
Nu wordt voor de laatste maal gefilterd en op flessen getrokken

ps: hoe beter de wijn, hoe beter het resultaat!

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Andijvie op Biegels wijze
« Reactie #42 Gepost op: januari 29, 2009, 13:46:33 pm »

Andijvie

kook andijvie naargelang de gewenste hoeveelheid af (hangt af van de grootte)
bak 350 gr gehakt van rundvlees rul
voeg gepelde tomaten toe
kruid met bouillonblokje van vlees en wat peper
laat effe inkoken

als het ingekookt is kieper je het vleestomatenmengsel bij de andijvie
kruid bij met bouillonblokje van tuinkruiden en nog wat peper
laat nog wat inkoken

giet de ondertussen gaargekookte aardappeltjes af

leg deze in een ovenschotel en giet het andijvie-vleestomatenmengsel over de aardappelen

zet in een voorverwarmde oven van 150 graden

eventueel kan je kaas opleggen

laat het smaken  :headbang:
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:41:25 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Choco op Biegels wijze
« Reactie #43 Gepost op: januari 29, 2009, 13:47:27 pm »
Bericht door: biegel op September 06, 2007, 10:17:42
choco op Biegels wijze

neem 250 gram zwarte chocolade
250 gram echte boter (niet gezouten!)
1 blikje gecondenseerde melk van Nestlé
2 lege pottekes van confituur of choco  :mrgreen:

laat de zwarte chocolade in stukken op een zacht vuurtje smelten met de boter
roer regelmatig tot er een smeuiïge massa ontstaat
haal van het vuur
giet er het blikje melk van Nestlé bij terwijl je heel goed roert
direct in pottekes gieten (pas op, zet de glazen pottekes op een natte handdoek of schoteldoek, tegen het kapotspringen)
laten afkoelen
en als hij koud (en opgesteven) is heb je net de echte Kwatta  :mrgreen:

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Inktvis
« Reactie #44 Gepost op: januari 29, 2009, 13:49:00 pm »
Bericht door: Moozer op Oktober 13, 2007, 05:48:45

Inktvis eerst 4 uren gemarineerd in een beetje olijfolie, look, peterselie.
Dan 15 minuutjes in de oven, daarna grillen tot een lichtbruin korstje, regelmatig draaien dat het water kan wegvloeien. Er zou nog een scheutje citroensap bijgekund hebben.
Awel, da is lekker!
« Laatst bewerkt op: oktober 25, 2009, 20:20:59 pm door Moozer »