Auteur Topic: Het DF kookboek  (gelezen 32573 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Köfte-sandwich
« Reactie #15 Gepost op: januari 29, 2009, 13:32:14 pm »

Recept voor 4 personen, laat ons zeggen...  

U neemt:

4 Pistolets
Gehakt (hoeveelheid weet ik eigenlijk niet...  )
4 vierkante sneetjes kaas
eventueel een paar schijfjes tomaat
mayonaise en ketchup

U doet:

Om te beginnen maak je van het gehakt (zoals jullie het gewoonlijk zouden klaarmaken) kleine worstjes (1cm breed, 4-5cm lang). Je laat boter smelten in een pan en bakt de worstjes.

Ondertussen snijdt je de pistolets open. Als de worstjes klaar zijn, leg je ze op de pistolet. Ik denk 3-4 worstjes per pistolets zal wel voldoende zijn... moet je zelf maar zien...  

Je laat de sneetjes kaas even smelten in de pan, natuurlijk ook niet té veel, anders krijg je ze er niet meer uit, en je legt ze op het vlees. Indien je tomaat wil, leg je een paar schijfjes in de pistolet. U vouwt de pistolet terug toe, en laat het even toasten in de pan.

Voor het opdienen mayonaise en ketchup erop doen, en klaar is kees! Eet smakelijk!!

Ipv het gehakt, kan je ook een ei gebruiken. Het ei in de pan, het eigeel openbreken en een beetje verspreiden.
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:38:13 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Nog één van Isabelle
« Reactie #16 Gepost op: januari 29, 2009, 13:33:45 pm »
misschien is meenemen wel iets voor jullie dan...

1 vrij grote ui in stukjes
1-2 groene paprika's (tenzij je groene pepers vindt) in stukjes
3-4 tomaten gepeld en in stukjes
per persoon 2 eieren ofzo...

de ui en de paprika in boter laten garen. Tomaten bijvoegen en ze goed laten doorkoken tot er bijna geen stukjes meer zijn of dat je alleszins een goeie saus hebt. De eieren erop breken. Die kan je zo laten, of het eigeel doorprikken. Een deksel erop en de eieren laten garen.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Champignons à la carbonara (6pers)
« Reactie #17 Gepost op: januari 29, 2009, 13:34:10 pm »


Ingrediënten

- 1 kg champignons
- 2 eierdooiers
- 100g magere room 15% v.g.
- 70g geraspte gruyèrekaas, light
- 70g rauwe ham
- peper

Bereiding

- Bak de champignons.
- Saus : meng de 2 eierdooiers met de room op een laag vuur.
- Voeg de gruyèrekaas toe en kruid met peper.
- Roer goed dooreen en voeg de in reepjes gesneden ham toe.
- Laat eventjes pruttelen en voeg de uitgelekte champignons toe.
- Dien warm op.
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:38:21 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Karnemelkpapsaus
« Reactie #18 Gepost op: januari 29, 2009, 13:34:52 pm »


U neme een fles ongesuikerde karnemelk 1liter
U doet daarbij een ferme soeplepel bloem

U warmt dat op tot het kookt-goed roeren!

U late dit afkoelen

U neme een tweede pan en doet er ferm wat boerenboter in

U laat die boter helemaal bruin worden

U doet de karnemelkpap bij de boter en zet het vuur uit

U kruidt het geheel met nootmuskaat,peper en zout,naar wens

Daarna de patatjes en de hardgekookte eitjes,en smullen maar!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:38:29 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Rostjes Lotte in Papilotte
« Reactie #19 Gepost op: januari 29, 2009, 13:36:04 pm »
in de papillotte leg je eerst een laagje gesnipperde ui,
dan een wortel die je in hele kleine blokjes gesneden hebt
Daarop leg je de lotte en op de lotte strooi je gesneden lente-uitjes
Je vouwt de papillotte toe en vooraleer je ze volledig sluit giet je wat olijfolie over de lotte en een geut wijn
Dan gedurende 40 minuten in de oven op 180°C.
Als de vis klaar is, haal je hem uit de papillotte,
leg hem op een bord en hou hem warm met aluminiumfolie
Ondertussen laat je het vocht uit de papillotte, met de groentjes opkoken met room
Kruiden en klaar is kees.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Moozers menu
« Reactie #20 Gepost op: januari 29, 2009, 13:36:39 pm »
Hier was het vandaag:
stokbrood in 2 gesneden, daarop gebraden zeevruchten, daarop een schijfje tomaat, daarop een schijfje mozarella, daarop oregano.
Dat alles in de oven onder de grill tot de kaas gesmolten is en de randjes van het brood bruin beginnen te worden.
Zie je het al voor je?
De zeevruchten kan je vervangen door gebraden gehaktvlees.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Hutsepot à la Rostje
« Reactie #21 Gepost op: januari 29, 2009, 13:37:07 pm »
hutsepot:

men neme 1 bundel rapen. deze schillen en in grove brokken snijden.
men neme 1/2 tot 1 kg spruiten, naargelang smaak en goesting.
men neme nog 4-5 grote wortelen die men in blokjes snijdt.
men neme daarbij nog 1/2 kleine witte kool of 1/3 grote witte kool.

men kiepert dit alles samen in de snelkookpan samen met een beetje (niet te veel) water en 2 bouillonblokjes (ik gebruik groentenbouillon)
men laat het garen (10-tal minuuutjes)

ondertussen 1 1/2 kg aardappelen koken.

de gekookte aardappelen afgieten en bij de groenten doen. Met de stamper het geheel vermengen. Muskaatnoot, peper en zout toevoegen.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
babi ketjap
« Reactie #22 Gepost op: januari 29, 2009, 13:37:40 pm »



250 g varkensvlees  (mijn voorkeur is spiering en vers spek) in kleine stukjes gesneden.
50 g margarine
3 grote fijngesneden uien
2 fijngemaakte teentjes knoflook
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
1/2 theelepel djinten (komijnpoeder)
2 kemiri-noten (zijn oliehoudende boomzaden, kan men vervangen door amandelpoeder - 1 koffielepel amandelpoeder voor 1 kemiri-noot) Kemiri-noten kunnen op hun geheel gekocht worden of in een pasta. 1 kleine koffielepel pasta voor 1 kemiri-noot gebruiken.
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel azijn
3 eetlepels ketjap manis
1/2 tot 1 koffielepel sambal oelek (afhankelijk hoe pikant je het wilt. Als je het niet pikant wil, kan je de sambal weglaten)

In de wok de ui samen met de knoflook, de sambal, djahé, ketoembar, djinten en fijngemaakte kemiri-noten (knoflookpers) licht in de margarine fruiten. Zeker niet bruin laten worden.
Best is om alles vooraf te mengen vooraleer in de wok te doen.

Vervolgens de stukjes vlees onder voortdurend roeren een paar minuten laten meebakken. Niet laten aanbranden, want kemiri brandt snel aan.

De suiker, azijn en ketjap toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen gedurende een uur. Af en toe roeren en zo nodig een beetje water bijgieten om het gerecht vochtig te houden en aanbranden te voorkomen.

serveren met rijst.

Heel lekker is om op de babi een spiegelei te leggen zodat het ei over het vlees loopt als men het eet.
Men kan de babi serveren met gebakken bananen, tomaten, komkommer en atjar tjampoer (een zure mengeling van groenten, in bokalen te koop)

best drinkt men hierbij een fris pintje.... of twee... of drie....afhankelijk hoe scherp men het gemaakt heeft :mrgreen:

babi ketjap is een goed gerecht om te combineren in een rijsttafel.

njam, njam, njam,.... smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:38:41 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
pilav (rijst à la Turca)
« Reactie #23 Gepost op: januari 29, 2009, 13:38:20 pm »

Voor 4 personen :

2 glazen rijst (long drinks)
3 glazen water
1 blokje kippebouillon
1/3 pak van een pak boter (pak van 250gr)
zout


Om te beginnen :

Je doet de rijst in een kom.  Je kookt water (niet die 3 glazen, die heb je later nodig).  Als het water kookt, voeg je die bij de rijst.  Doe er zout bij. Je laat dit zo 30 minuten staan.

Als de 30 minuten voorbij zijn, giet je het water voorzichtig weg.  Je neemt een kookpot en je laat er de boter in smelten.  Je voegt dan de 3 glazen water toe en het blokje kippebouillon.  Als het water weer kookt, voeg je de rijst toe. Dek de kookpot af, en laat op een zacht vuur verder pruttelen.  Af en toe eens roeren, zodat de rijst niet aanbakt.

De rijst is klaar, als het water weg is.

Eet smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:38:48 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Suikerbrood
« Reactie #24 Gepost op: januari 29, 2009, 13:38:48 pm »
Bericht door: Moozer op December 31, 2006, 01:41:18
Recept van Aveve:


500 g Boerenluxe
250 ml water
8 g verse gist of 4 g droge gist
40 g boter
2 g zout

Toevoeging:
180 g parelsuiker
15 g gesmolten boter

Doe alle ingrediënten, behalve de parelsuiker en de gesmolten boter, in de broodmachine. Start het programma voor rozijnenbrood. Haal bij het signaal het deeg en de kneedhaak uit de vorm. Weeg een deegstuk van ongeveer 200 g af. Rol het dun uit. Meng de parelsuiker vermengd met de gesmolten boter doorheen het overgebleven deeg. Maak er een mooie bol van. Wikkel het uitgerolde deegvel nu om de bol heen en maak het geheel weer bolvormig. Op deze manier kan de parelsuiker geen krassen maken op de bakvorm. Leg het deeg (zonder kneedhaak!) terug in de broodmachine met de sluiting naar beneden en laat het programma gewoon verder lopen. De machine zal niet meer kunnen kneden, omdat je de kneedhaak hebt weggenomen. Het deeg zal alleen nog een tijdje rijzen en daarna netjes gebakken worden.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Mandarijntorentjes
« Reactie #25 Gepost op: januari 29, 2009, 13:39:19 pm »
Bericht door: Moozer op Januari 02, 2007, 11:33:30
Mandarijntorentjes

Nodig voor 4 personen:

6 mandarijnen
100 gr mascarpone
1dl zoete witte wijn (bv muskaatwijn)
6 blaadjes gelatine
1/2 eetlepel citroensap
7 eetlepels suiker

Afwerking:
vers fruit, sorbet, advokaat, fantasie

Mandarijnen uitpersen, 2,5 dl sap nodig
Gelatineblaadjes enkele minuten weken in koud water
Wijn verhitten met de suiker.
Van het vuur nemen en de gelatineblaadjes (eerst uitknijpen) erin oplossen.
Mandarijnensap en de mascarpone erdoor mengen.
In kommetjes gieten en minstens 6uur laten opstijven.

Daarna de kommetjes omkeren op een bord (beter eerst losweken door in een badje met warm water te zetten en de boord losmaken met een mes)

Versieren:
à volonté.

Ik heb er een schepje sorbet bij gedaan, stervrucht, een streepje advocaat erover en coulis van bosvruchten.

Als kommetje heb ik een koffietas gebruikt.


Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Nog een tip.
« Reactie #26 Gepost op: januari 29, 2009, 13:39:45 pm »
Bericht door: Moozer op Januari 02, 2007, 11:41:40

Als je een kookboek gebruikt, is het best een kopie te nemen van de pagina met het recept. Dit print je dan uit en maak je vast aan de kast in de buurt van je fornuis of klem je tussen de kastdeur.

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Kaiserschmarrn
« Reactie #27 Gepost op: januari 29, 2009, 13:40:26 pm »

Kaiserschmarrn.

benodigdheden:

175 gram tarwebloem
1 mespunt zout
25 gram suiker
1 zakje vanille-suiker
3 eieren
4 deciliter melk
2 eetlepels roomboter
poedersuiker
50 g rozijnen geweekt in rum (tip: hier hou ik altijd een bokaaltje met rozijnen die onderstaan in strohrum in de frigo. Is leuk om bij de hand te hebben om te verwerken in desserts zoals apfelstrudel)

Kaiserschmarrn word gegeten met vruchtencompote (meestal van kwetsen, een soort pruimen) of met appelcompote. Hoewel het eigenlijk een nagerecht is, wordt het dikwijls als hoofdmaaltijd gegeten omdat het tamelijk zwaar is. Oostenrijkers eten dit dikwijls als een middagmaal, voorafgegaan door een soep.

Bereiding:

Meng de bloem, het zout, de suiker en de vanille-suiker door elkaar.
 
Splits de eieren in dooiers en witten

doe de eierdooiers bij  het bloem / suiker mengsel.

Klop de eiwitten stijf

Giet de melk op de eierdooiers bij het bloem / suiker mengsel en roer de inhoud van de schaal met een garde door elkaar tot het een glad en klontvrij beslag geworden is.
  
Schep het eiwit door het beslag

Smelt 1/2 eetlepel boter in een matig hete koekenpan, giet er een laag beslag van circa  1 centimeter dik in.  (dit is voor een grote koekenpan ongeveer de helft van het deeg)
Bak de onderkant van de pannenkoek langzaam (in circa 4 minuten) goudbruin.
 
Keer de pannenkoek om als de onderkant goudbruin is (de pannenkoek mag breken en de bovenkant hoeft nog niet helemaal gestold te zijn) en bak de andere kant ook goudbruin.

Trek de pannenkoek in de koekenpan met 2 vorken in stukken uit elkaar.  Voeg een halve eetlepel boter toe en bak de stukken pannenkoek - al omscheppend - nog circa 3 minuten door tot ze rondom bruin zijn.
 
Strooi vlak voor het serveren poedersuiker over de Kaiserschmarrn.
 

smakelijk!
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:39:07 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Chocomousse
« Reactie #28 Gepost op: januari 29, 2009, 13:40:53 pm »

Chocomousse

Klop 4 eieren samen met 170 gr warm het lichtjes op en klop het daarna tot het schuimig is.  Smelt ondertussen 250 gr pure chocolade.  Doe de gesmolten chocolade onder de eiermassa en meng dit zeer goed.  Klop 1/4 l slagroom en klop dit goed stijf, mengen onder de chocolade, enkele uren in de koelkast laten opstijven.
Smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:39:18 pm door dogsfriendly »

Offline Hans

  • Blaffertje
  • *****
  • Berichten: 1380
  • Geslacht: Man
Kabeljauw en passendale in fillodeeg op bedje van prei
« Reactie #29 Gepost op: januari 29, 2009, 13:41:10 pm »

Kabeljauw en passendale in fillodeeg op bedje van prei

4 stukken kabeljauwfillet
6 sneetjes Passendalekaas
wit van 3 dikke preien
fillodeeg
2 dl room
flinke scheut droge witte wijn
mosterd
eigeel
peper en zout

Snij de vis in stukken van ongeveer 8 cm, even veel stukken kaas van zelfde groote snijden
Fillets kruiden met peper en zout en beleggen met plakje kaas.  Heel klein beetje mosterd op strijken en in fillodeeg wikkelen.  Ze dicht lakken met eigeel.
Plaats in de oven (160°) en laat de vispakjes gaar worden in zo'n 40 min.
Smelt ondertussen wat boter en stoof de prei.  Blus met witte wijn en roer de room er door.   Kruiden, saus laten indikken en eventueel beetje binden.

Smakelijk
« Laatst bewerkt op: september 25, 2009, 12:39:27 pm door dogsfriendly »